Wat is een CMS (Content Management Systeem)?

CMS staat voor Content Management System (of: Content Management Systeem in het Nederlands). Een Content Management System (CMS) is in essentie software op basis waarvan websites kunnen ontwikkeld worden. Het is het systeem "achter" je website waarin je je kan inloggen en zo de inhoud van je website kan beheren. Met andere woorden: je kan zelf je website aanpassen en beheren.

Bekende voorbeelden van een Content Management Systeem zijn WordPress, Joomla en Hubspot.

Als je een website laat maken, wil je natuurlijk dat je die zelf eenvoudig kan aanpassen. Alle websites die wij ontwerpen en ontwikkelen gebruiken een CMS.

Wat is een Content Management System?

De afkorting CMS staat voor Content Management System. Het is het systeem "achter" een website dat je in staat stelt om je website op een eenvoudige manier te beheren. Je logt je in op je website en vervolgens kan je:

 • Inhoud aanpassen, verwijderen of toevoegen
 • Foto's aanpassen, verwijderen of toevoegen
 • Pagina's aanpassen, verwijderen of toevoegen
 • ...

Wat zijn de voordelen van een Content Management System?

Het gebruik van een CMS voor je website heeft een heleboel voordelen:

 1. Je kan zelf eenvoudig je website aanpassen en beheren. Je logt je in en kan zelf alle inhoud en andere elementen aanpassen.
 2. Je hebt geen technische kennis nodig om je website zelf aan te passen (al is niet elke CMS even gebruiksvriendelijk voor een leek).
 3. Je kan eenvoudig je website up to date houden met bijvoorbeeld nieuwe blog artikelen zonder dat je beroep moet doen op een externe partner.
 4. Je kan toegang geven tot de back-end van je website aan andere personen (bv. een Marketing bureau dat blog artikelen voor je schrijft).
 5. Je kan je website consistent houden doordat het CMS ervoor zorgt dat specifieke pagina's telkens dezelfde layout hebben.
 6. Het is in veel gevallen kostenefficiënt. Veel CMS zijn volledig gratis of betaal je slechts een eenmalig bedrag voor.
 7. Eenvoudig uit te breiden. Voor veel CMS bestaan er plugins of uitbreidingen die je aan je website kan toevoegen voor extra functionaliteit.

Wat is het beste CMS?

Wat is nu het allerbeste CMS? Daar bestaat helaas geen duidelijk antwoord op. Welk content management systeem je kiest hangt af van een heleboel factoren:

 • Wat voor website wil je? (website, webshop, blog, ...)
 • Welke functionaltieiten heb je nodig?
 • Wat is je budget?
 • Welke software gebruik je nu die moet gekoppeld worden met je website? (bijvoorbeeld een CRM systeem zoals Teamleader?)
 • ...

Wat de beste CMS is hangt dus van onderneming tot onderneming af. Wat voor de ene onderneming perfect is, is dat in veel gevallen niet voor de andere.

Welk CMS gebruikt Heave?

Heave ontwikkelt websites op basis van Kirby CMS. Dat systeem heeft een heleboel voordelen:

 • Intuïtief — in tegenstelling tot andere CMS is Kirby écht gebruiksvriendelijk. Zonder moeite kan je eenvoudig alle inhoud van je website aanpassen.
 • Veilig — in tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress is Kirby CMS écht veilig.
 • Snel — tegenwoordig is de snelheid van een website belangrijker dan ooit. Kirby CMS is enorm licht en snel zodat je websites met vlag en wimpel alle snelheidsstandaarden doorstaan.
 • Geen database — alles wordt opgeslagen in tekstbestanden. Je hebt dus geen database nodig. Daardoor is je website niet alleen veiliger, maar ook veel sneller.
 • Volledig op maat — ook het back-end gedeelte kan volledig op maat van jouw onderneming en je werkwijze worden gemaakt en ingedeeld. Dat betekent een enorme gebruiksvriendelijkheid (in tegenstelling tot veel andere systemen)

Maar zoals gezegd is niet voor elke onderneming het beste CMS. Daarom ontwikkelen we ook websites op basis van WordPress of Hugo wanneer dit beter aansluit bij jouw vereisten. Dit overleggen we altijd met je nadat we in ons proces alle noodzakelijke functionaltieiten in kaart hebben gebracht.

Interesse in een website op basis van een CMS?

Wil jij ook graag een website laten ontwikkelen op basis van een CMS systeem zodat je eenvoudig de inhoud zelf kan aanpassen? Contacteer ons gerust om jouw project te bespreken en een vrijblijvende offerte te ontvangen.

Vraag gerust een offerte aan om een website te laten maken

 • Leestijd

  4 min. leestijd

 • Categorieën

 • Auteur

  Een profielfoto van Maarten Van Herendael, de oprichter van Heave Webdesign Antwerpen

  Maarten Van Herendael

  Oprichter