Hoeveel kost het om een professionele website te laten maken?

Maarten Van Herendael die aan het coderen is op een laptop

Hoeveel kost het om een professionele website te laten maken? Het irritante antwoord is: dat hangt ervan af ;-) Er zijn een heleboel factoren die de prijs van een website bepalen. Want in tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, is een website niet zomaar een website.

Wat kost het gemiddeld om een professionele website te laten maken?

Om je toch niet met een lege maag naar huis te sturen, vroegen we offertes / een prijs aan bij 15 webdesigners. Op basis daarvan berekenden we een gemiddelde prijs om een website te laten maken door een externe partner. We vroegen dit aan freelancers, kleine en grote webdesign studios:

 • 5 freelancers/eenmanszaken
 • 5 kleinere webdesign studios (1-5 werknemers)
 • 5 grotere webdesign studios (5+ werknemers)

Vervolgens telden we alle totaalbedragen op en deelden we dit door 15. Daardoor kwamen we op een gemiddelde prijs van 5.000,00 EUR om een professionele website te laten maken.

Waarom is het moeilijk om exact te zeggen hoeveel het kost om een professionele website te laten maken?

Je weet nu wel hoeveel het gemiddeld kost om een professionele website te laten maken, maar wat is nu de exacte prijs in jouw geval? Jammer genoeg is dat niet zo simpel te antwoorden.

Stel dat je een nieuwbouwwoning wilt laten bouwen. Je zal dan een heleboel vragen moeten beantwoorden om een richtprijs te krijgen:

 • Kies je voor een appartement, halfopen of open bebouwing?
 • Wil je wonen op het platteland? Of toch liever in de stad?
 • Hoe milieuvriendelijk moet je woning zijn?
 • Hoe groot wil je dat het stuk grond is waar de woning op staat?
 • Hoeveel kamers heb je nodig?
 • Hoeveel badkamers heb je nodig?
 • Ingebouwde kasten?
 • Parket of tapijtvloeren?
 • ...

Ook bij het laten maken van een website moet je zo een heleboel vragen beantwoorden alvorens je een exacte prijs kan krijgen. Er zijn immers een heleboel factoren die de prijs beïnvloeden.

Welke factoren beïnvloeden de kost om een professionele website te laten maken?

Natuurlijk is het voor jou als ondernemer interessant om te weten welke factoren de totaalkost van een website beïnvloeden. Zo kan jij beter de offertes die je aanvraagt beoordelen.

Grof genomen zijn er ongeveer 5 verschillende onderdelen die de totaalprijs van je website bepalen:

 1. Omvang
 2. Complexiteit
 3. Maatwerk
 4. Strategie
 5. Copywriting en fotografie

1. Omvang

Heb je een villa of een appartement nodig?

De eerste belangrijke factor die de prijs van je website bepaalt is de omvang ervan (het aantal pagina's). Hoe groter de woning die je gaat bouwen, hoe meer budget je zal nodig hebben. Bij een website is dat net zo.

2. Complexiteit

Wil je je woning vol met domotica steken? Of zijn al die toeters en bellen in jouw geval niet nodig?

Hoe complexer je website, hoe meer budget je zal nodig hebben. Het gaat dan om extra functionaliteiten, maar ook om de uniekheid van de layouts. Hoe unieker elke paginalayout, hoe meer werk qua design en ontwikkeling. Hoe meer functionaliteiten, hoe meer ontwikkeling er nodig zal zijn.

Voorbeelden van functionaliteiten die de complexiteit verhogen:

 • Webshop
 • Productconfigurator
 • Koppeling met externe tools (bijvoorbeeld je contactformulier koppelen met je CRM systeem, het automatisch vertonen van Google Reviews, je openingsuren van je Google Business Profiel tonen, etc.)
 • ...

3. Maatwerk

Wil je een kant-en-klaar huis of toch liever iets dat volledig op jouw maat is ontworpen?

Ook websites kunnen gebouwd worden op basis van kant-en-klare oplossingen zoals bv. een voorbestaand thema. Je kan er echter ook voor kiezen om je website volledig op maat te laten ontwerpen en ontwikkelen. Natuurlijk zal ook die keuze de prijs van je website sterk bepalen.

Veel webdesign bureaus kopen voorbestaande layouts (themes of thema's) aan om deze dan aan te passen en door te verkopen aan hun eindklant. Niettegenstaande je vaak op hun websites ziet staan dat ze maatwerk leveren. Met andere woorden: ze gebruiken een ander zijn werk en passen dit wat aan naar jou behoeften. Geen maatwerk dus. Is dat erg? Niet als ze daar transparant over zijn en de prijs nagelang is.

Bekijk zeker ook onze checklist waar je op moet letten bij het laten maken van een nieuwe website voor meer tips.

4. Strategie

Heb je zelf je grondplan al getekend of wil je liever een architect die je begeleidt bij het bepalen van alle details en het maken van keuzes?

Ruw genomen zijn er in de wereld van webdesign twee soorten bedrijven:

 • Partners: ontwerpen en ontwikkelen je website op basis van strategie en denken actief met je mee
 • Uitvoerders: voeren enkel uit wat jij hen opdraagt

In veel gevallen horen we van ondernemers dat ze "een eenvoudige site" willen. Ze geven dan zelf een ruwe structuur van wat er moet opstaan. Meestal baseren ze hun keuzes op hetgeen ze van hun concurrentie hebben gezien of wat ze zelf nuttig vinden. Maar is dat wel de juiste oplossing om jouw doelen te bereiken?

Wanneer je naar een webdesign partner stapt is het belangrijk dat die de juiste vragen stelt. Want als je een nieuwe website wilt laten maken heeft dat een specifieke reden. Misschien wil je meer leads, meer inschrijvingen op je nieuwsbrief of een nieuw doelpubliek aantrekken.

Ga dus zeker na of je webdesign partner actief met je zal meedenken of enkel zal uitvoeren wat jij hen vertelt.

Enkel doordat je webdesign partner actief met jou en je bedrijf meedenkt, kan die een website ontwerpen en ontwikkelen die je helpt je doelen te bereiken. In veel gevallen zal dat de meerkost meer dan waard zijn. Want een uitvoerder maakt misschien wel de site die jij wilt, maar is dat ook hetgeen jouw doelpubliek wilt? Ga je daarmee je doelen bereiken? Gaat je website daardoor een slimme investering zijn?

5. Copywriting & fotografie

Wil je een woning inclusief volledig ingericht interieur? Of ga je dat zelf voorzien?

Een professionele website overtuigt met goede teksten, foto's en of video's. Net zoals een huis zonder interieur, is een website eigenlijk niets zonder zijn inhoud. Je kan er voor kiezen om zelf content te voorzien of beroep te doen op je webdesign partner.

Het is misschien verleidelijk om hier op te besparen, maar wees je er wel van bewust dat de teksten en de fotografie voor een heel groot deel de impact van je website (het bereiken van je doelen, je rangschikking in Google zoekresultaten, etc.) zullen bepalen.

Conclusie: hoeveel kost het om een professionele website te laten maken?

Gemiddeld gezien kost het 5.000,00 EUR om een professionele website te laten maken. Maar hoeveel het in jouw exacte geval zal bedragen is moeilijk te bepalen zonder extra informatie.

Ben je benieuwd hoeveel het zal kosten om je nieuwe website door ons te laten maken? Ben je op zoek naar webdesign in Antwerpen? Tijdens een eerste gratis gesprek stellen we je de juiste vragen en kunnen we je een offerte bezorgen volledig op maat van jouw situatie.

Eens gratis kennismaken?

 • Leestijd

  6 min. leestijd

 • Categorieën

 • Auteur

  Een profielfoto van Maarten Van Herendael, de oprichter van Heave Webdesign Antwerpen

  Maarten Van Herendael

  Oprichter